Wat is technische SEO?
Waarom is technische SEO belangrijk?
SEO-techniek is de fundering van je huis
Websites schieten te kort op technische SEO
Wil je een gesprek met één van onze technische SEO-experts?
Scoort jouw website goed op SEO techniek?
Technische SEO-inzichten begrijpen
Technische SEO analyse: checklist
Websitestructuur
Header-menu
Het header-menu doet zijn dienst als navigatie binnen jouw website. Bovendien is het op elke pagina aanwezig, daarom blijft het een belangrijk onderdeel van technische SEO. Hieronder wordt er beschreven hoe je een goed header-menu opstelt.
- Ga voor jezelf na welke pagina’s het belangrijkst zijn op vlak van omzet, marges en SEO. Let daarbij ook op de uitkomsten van het zoekwoordenonderzoek;
- Voeg deze pagina’s op een logische en overzichtelijke wijze toe aan het header-menu;
- Test het menu met verschillende CRO-programma’s zoals Hotjar;
- Spreek een zakelijke relatie aan om feedback te geven op het menu.
Hoe meer interne links je in het hoofdmenu verwerkt, des te minder waarde er naar de échte belangrijke pagina’s gaan. Stel: jouw website heeft 15 pagina’s. In het geval dat je 7 van de 15 pagina’s in het header menu verwerkt, gaat er meer linkwaarde naar de pagina’s dan wanneer je alle 15 pagina’s in het header menu hebt. Daarom wil je ervoor zorgen dat de belangrijkste pagina’s in je header-menu vermeld worden en het niet overspoeld wordt door minder waardevolle pagina’s.
Footer
Content
Laadsnelheid
Grootte van de afbeeldingen
De grootte van afbeeldingen is voor veel websites een quick-fix. Wanneer de afbeeldingen verkleind of gecomprimeerd worden, heeft dit direct effect op de laadsnelheid. Binnen technische SEO zijn er meerdere manieren om het aantal kb’s van een afbeelding inzichtelijk te maken. De eenvoudigste manier om dit te doen is via Screaming Frog. Hieronder leggen we uit hoe je tot deze inzichten komt.
- Installeer Screaming Frog en voer de domeinnaam in;
- Klik op ‘Start’ en wacht totdat de scan is afgerond;
- Nadat de scan is afgerond, klik je op ‘Images’. In één van de kolommen zie je de grootte van de afbeeldingen. Dit wordt aangegeven met de kolom ‘Size'
- Klik op de knop ‘Export’
Nu je op de hoogte bent welke afbeeldingen te groot zijn, kan je een selectie maken van de afbeeldingen die verkleind moeten worden. Op internet zijn een tal van tools te vinden die je hier (in bulk) bij kunnen helpen. Denk daar bijvoorbeeld aan Imagecompressor of Compress JPEG.
Redirect chains
Een redirect chain is een ketting van 301-redirects die je uiteindelijk terug naar dezelfde pagina verwijst. Dit ontstaat wanneer er meer dan één redirect is tussen de oorspronkelijke URL en de bestemmings-URL. Ten eerste is dit vreemd voor bezoekers, maar ook zeker voor de crawlers van Google. Je kan redirect chains ook eenvoudig opsporen met behulp van Screaming Frog. Hiervoor doe je het volgende:
- Ga naar ‘Reports’ en klik op ‘Redirects’
- Klik vervolgens op ‘Redirect chains’
Je ontvangt nu een export van alle gevonden redirect chains op de website. Nadat je inzicht hebt gekregen welke redirect chains er zijn kan je gericht interne links wijzigen en 301-redirects instellen zodat er geen ketting ontstaat en de bezoeker naar de juiste pagina wordt verwezen. Vaak zien we redirects binnen websites waarbij je wel naar de juiste bestemmings-URL wordt gestuurd, maar met 1 of 2 tussenstappen. Meestal zijn dit oude pagina’s die van URL zijn gewijzigd. Ook dit soort redirect chains zorgen voor laadsnelheidproblemen en moeten opgelost worden. De betaalde versie van Yoast zorgt ervoor dat deze problemen verleden tijd zijn. Wanneer je een URL wijzigt of een pagina verwijdert, maakt het automatisch een 301-redirect aan.
Hosting
SEO en CSS/Javascript
Onnodig gebruik van CSS
Onnodig gebruik van Javascript
Ook een slechte implementatie van Javascript is voor technische SEO een boosdoener. Javascript gebruikt men om elementen bewegend en interactief te maken. Google is echter slecht in het correct lezen van Javascript. We geven je graag de volgende tips mee bij het gebruik van Javascript voor SEO.
- Verwerk de belangrijkste HTML-elementen altijd in de niet-gerenderde versie van de broncode.
- Voorzie een bereikbaar header-menu voor de crawlers van Google indien mogelijk;
- Zorg ervoor dat de viewport enkel en alleen bestaat uit HTML-elementen;
- Stel lazy-loading in voor Javascript-elementen;
- Maak gebruik van inline Javascript.
Responsive design
Duplicate content
Duplicate content, intern of extern, wil je ten alle tijde voorkomen. Duplicate content houdt in dat een andere pagina binnen of buiten de website bijna identiek is. Google erkent hierdoor geen meerwaarde aan de pagina. Sterker nog, ze keuren dit eerder af en met als effect dat andere pagina’s hun SEO-waarde kunnen verliezen. Om te zorgen dat jij interne duplicate content vermijdt is het belangrijk om de volgende checklist te volgen.
- Stel een aparte zoekwoord focus op per pagina. Het verrichten van zoekwoordonderzoek helpt je hierbij;
- Zorg ervoor dat de belangrijkste pagina apart staat;
- Zorg dat de URL-structuur van de pagina klopt is en dat de belangrijke pagina dicht bij de domeinnaam staat;
- Bundel de content en stel 301-redirects in van de oude pagina’s;
- Optimaliseer één van de twee conflicterende pagina’s met content en verminder de content van de andere pagina.
- Stel één canonical tag in.
- Voer linkbuilding uit.
HTTP status codes
HTTP-301-statuscode
HTTP-404-statuscode
HTTP-503-statuscode
Canonical-tag
Een sitemap is een map waarin de indexeerbare pagina’s van de website vermeld staan. Een sitemap kan worden ingevoerd als een XML- en HTML-bestand. De XML-sitemap is voor de crawlers van Google bedoeld en de HTML-sitemap voor gebruikers. Een XML-sitemap is voor een WordPress-website tegenwoordig eenvoudig te installeren. Hiervoor gebruik je een SEO-plugin zoals RankMath of Yoast. Daarnaast dien je een sitemap bij Google Search Console in. De onderstaande punten zijn belangrijk bij implementatie van de XML-sitemap.
- Zorg ervoor dat verschillende locaties (paginatype, land) in de sitemap vermeld staan. Dit doe je met de tag <loc>;
- Zorg ervoor dat de XML-sitemap ook daadwerkelijk een XML-bestandstype is;
- Vermijd dat canonical-links, no-index, 301-redirects in de sitemap vermeld staan.
Sitemap
Een sitemap is een map waarin de indexeerbare pagina’s van de website vermeld staan. Een sitemap kan je inschieten als een XML- en HTML-bestand. De XML-sitemap is voor de crawlers van Google bedoeld en de HTML-sitemap voor gebruikers. Een XML-sitemap is anno 2023 voor een WordPress-website eenvoudig te installeren. Hiervoor gebruik je een SEO-plugin zoals RankMath of Yoast. Daarnaast dien je een sitemap bij Google Search Console in. De onderstaande punten zijn belangrijk bij implementatie van de XML-sitemap.
- Zorg ervoor dat verschillende locaties (paginatype, land) in de sitemap weergegeven staat. Dit doe je met de tag <loc>;
- Zorg ervoor dat de XML-sitemap ook daadwerkelijk een XML-bestandstype is;
- Vermijd dat canonical-links, no-index, 301-redirects in de sitemap vermeld staan.
Robots.txt
Binnen het robots.txt-bestand geef je aan welke pagina’s de crawler niet mag indexeren. Dit zijn dus de pagina’s die Google niet hoeft te bezoeken. Denk daarbij aan speciale pagina’s waar alleen de websitebeheerder toegang toe nodig heeft of speciale bestandstypen zoals PHP. Hieronder geven we je een paar tips bij het vormgeven van het robots.txt-bestand.
- Implementeer de robots.txt-bestand achter de domeinnaam (dus zonder subfolders);
- Verwijs vanuit het bestand altijd naar de XML-sitemap;
- Sluit geen CSS-bestanden of andere bestanden uit die in lijn staan met de opmaak en functionaliteit van je website;
- Zorg voor de juiste volgorde in een ‘disallow’ of ‘allow’.
HREFLANG-attribuut
De hreflang-attribuut is voor websites die zich lokaal richten niet relevant. De hreflang-attribuut is interessant voor websites met een internationaal karakter die meerdere taalversies hebben. Om Google de verschillende taalextensies van de website duidelijk te maken, is een goede implementatie van de hreflang-attributen van belang. Google heeft een documentatie opgesteld waarin de hreflang-attribuut uitgebreid aan bod komt. Hieronder geven we enkele tips.
- Zorg ervoor dat de land- en taalcode in de juiste volgorde staat. Je begint bij taal en specificeert dit met het land (Voor Vlaanderen is dit dan bijvoorbeeld hreflang=“nl-be”);
- Stel altijd de X-default in. De X-default is de terugvalmogelijkheid voor de crawlers. Dit is de pagina die wordt weergegeven indien de bezoeker geen specifieke targeting van een land heeft;
- Indien een bepaalde taal geen pagina heeft, verwijs je nooit naar de homepage.
Een technische SEO-scan uitvoeren: hoe begin je eraan?
Op maat gemaakt advies
Elke uitdaging vergt een unieke strategie. We horen graag over jouw uitdaging!