Home » Zoekmachineoptimalisatie (SEO)

Zoekmachineoptimalisatie

SEO is de afkorting van Search Engine Optimization, in België ook wel zoekmachineoptimalisatie genoemd.  Het omvat het optimaliseren van een website met als doel beter gevonden te worden voor belangrijke zoekwoorden in zoekmachines zoals Google.  SEO speelt daarom een cruciale rol in het succes van websites en webshops. Het zorgt ervoor dat jouw website stijgt in de zoekresultaten, waardoor je online zichtbaarheid vergroot en meer relevante bezoekers bereikt. Wil je graag weten hoe dit werkt? Op deze pagina geven we je graag de basics mee voor SEO in 2025!
Vraag een gratis SEO-quickscan aan

Wat is zoekmachineoptimalisatie?

Zoekmachineoptimalisatie is het (beter) vindbaar maken van webpagina's binnen Google of een andere zoekmachine. Het optimaliseren van jouw website zorgt voor hogere posities in de zoekresultaten en meer organisch verkeer, waardoor potentiële klanten jouw bedrijf makkelijker kunnen vinden. Met de onderstaande infographic maken we je wegwijs in de drie verschillende pijlers van SEO: techniek, content en autoriteit.
Image

Wat levert SEO mij in 2025 nog op?

Resultaat behalen met zoekmachineoptimalisatie in 2025 kan zeker, mits de juiste SEO-strategie gekozen wordt. Bij Seeders geloven we dat er meerdere manieren zijn om SEO-resultaten te behalen. Onze SEO-specialisten kijken daarom samen met jou naar de beste strategie voor jouw bedrijf, zodat de investering leidt tot duurzame groei en betere zichtbaarheid in de organische zoekresultaten. Want ook in 2025 is dit zeker nog mogelijk!

Uit welke onderdelen bestaat zoekmachineoptimalisatie?

Zoekmachineoptimalisatie bestaat uit een aantal onderdelen, die de bouwstenen van een SEO-strategie vormen. Deze onderdelen werken allemaal mee aan het optimaal succes dat je uit SEO kunt halen.
Image

Techniek

Technische SEO speelt een cruciale rol binnen zoekmachineoptimalisatie, vooral bij webshops. Bij Seeders weten we dat een vlotte laadsnelheid, goede crawling en indexatie essentieel zijn voor een betere vindbaarheid. Gebruiksvriendelijke websites die makkelijk te lezen zijn voor zowel zoekmachines als gebruikers worden namelijk beloond in de zoekresultaten. Enkele technische elementen die bijdragen aan de navigatie en leesbaarheid van jouw website zijn: een heldere sitestructuur, goed ingestelde interne links en een geoptimaliseerde sitemap. Daarnaast moet er ook rekening gehouden worden met de Core Web Vitals (CWV), die een indicatie geven van hoe Google jouw  huidige gebruikerservaring aanziet. De technische kant van jouw website moet dus op punt staan, zodat het geen struikelblok vormt om topposities in de zoekresultaten te behalen.
Image

Content

Content is de sleutel tot succes in zoekmachineoptimalisatie én het behalen van goede rankings. Tegenwoordig is Google zo slim dat het kan beoordelen of jouw tekst een meerwaarde heeft voor de lezer. Het is dus van groot belang dat een tekst informatief is, eventuele vragen beantwoordt én vlot leesbaar is. Wij zorgen ervoor dat jouw teksten perfect aansluiten op de zoekintentie van de gebruiker en dat de content scoort in de rankings van Google. Onze SEO-copywriters voeren daarom eerst een zoekwoordonderzoek en content GAP-analyse van de concurrentie uit, voordat ze adviezen uitbrengen en content schrijven.
Image

Autoriteit (linkbuilding)

Wanneer de content en techniek van een website optimaal zijn, is het tijd om autoriteit op te bouwen via linkbuilding. Seeders zorgt ervoor dat je een natuurlijk backlinkprofiel krijgt, waarbij zowel de kwaliteit als de kwantiteit van de links in balans zijn. Door relevante, hoogwaardige backlinks te verkrijgen, versterkt de positie van jouw website voor relevante zoekwoorden. Het draait hierbij om betrouwbare bronnen, een gezonde verdeling van anchorteksten en distributie van Domein Autoriteit.
Image

Vraag nu een quickscan aan en start met SEO

Vraag de scan aan

Enkele nuttige SEO-tips

Begin met een doel

Bij veel SEO-trajecten zie je dat er fanatiek wordt begonnen, zonder dat de doelstelling echt helder is. Websites met een klein marketingbudget beginnen vaak met het optimaliseren van SEO-pagina's met hoog zoekvolume, terwijl de concurrentie moordend is. Een plan voor korte, middel- en lange termijn ontbreekt. Wanneer je doelstellingen voor bepaalde producten stelt met het oog op de toekomst, ga je gericht te werk en is de kans veel groter dat het traject voor zoekmachineoptimalisatie een succes wordt.

Vergeet het zoekwoordonderzoek niet!

Een zoekwoordonderzoek vormt de basis voor het optimaliseren van de hoofdnavigatie, content en autoriteitsstrategie. Binnen elke pijler van zoekmachineoptimalisatie komt het zoekwoordonderzoek terug, wat een goede uitvoering ervan dus cruciaal maakt! Een goed onderzoek biedt inzicht in het gedrag van de bezoeker, waar de optimalisatie op gericht wordt.

Sta je voor een keuze, maar weet je het niet? Overleg!

Overleg met andere collega's en gebruik je boerenverstand wanneer je het niet zeker weet. Wat is logisch voor een bezoeker en weeg af of de keuze die je maakt een positieve of juist negatieve invloed zal hebben?

Bouw backlinks, maar doe het voorzichtig

Bij het verwerven van een online autoriteit is het belangrijk dat dit op een natuurlijke manier gebeurt. Relevante backlinks aankopen kan, maar zorg er ook voor dat je kanalen hebt waarvan je natuurlijke backlinks krijgt. Denk daarbij aan backlinks van nieuwsplatforms in jouw branche of van een zakenpartner. 

SEO valkuilen

Keuzes op basis van gevoel

We zien vaak dat bedrijven vooral keuzes maken op basis van gevoel, terwijl met SEO vrijwel alles met data te onderbouwen valt. Een goed buikgevoel en een gezond boerenverstand kunnen zeker nuttig zijn bij SEO, maar zorg ervoor dat jouw SEO-werkzaamheden wel altijd onderbouwd zijn met data.

Te trage website en geen mobiel responsive design

Een website die langzaam laadt en geen responsive design voor mobiel heeft, zal minder goed scoren. Dit komt doordat er inmiddels te veel websites zijn die wél snel laden en wel een mobiel responsive design hebben. Wil je goed scoren op zoekwoorden met een hoog zoekvolume? Dan is optimalisatie een must!

AI-gegenereerde content op jouw website plaatsen

Met alle helpful-content-updates die zijn geweest en met de Google-updates die er nog aankomen, kan je beter een duurzame copywriting-strategie inzetten. AI als hulpmiddel gebruiken kan zeker, maar schrijf de content altijd zelf, waarbij je inspeelt op de zoekintentie van de gebruiker.

Plan een meeting in met één van onze experts

Hoe leest en beoordeelt een crawler je website?

Je website wordt regelmatig bezocht door een crawler van Google om de inhoud te analyseren en te beoordelen. Hoe vaak dit gebeurt hangt af van factoren zoals je autoriteit, de instellingen van je XML-sitemap en robots.txt, en de structuur van je interne links. Hieronder beschrijven we stap voor stap hoe de Google Crawler in zijn werk gaat.

Crawling

Het proces start met crawling, waarbij een Googlebot je website doorleest. Het begint met een lijst van bekende URL’s of je sitemap. De Googlebot volgt links om nieuwe pagina’s te ontdekken en downloadt de HTML-inhoud.

Rendering

Vervolgens is er rendering, waarbij Google je website ‘begrijpt’ zoals een gebruiker dat zou doen. Nadat de basis-HTML is gecrawld, laadt Google ook dynamische elementen zoals JavaScript om de volledige inhoud van je pagina te kunnen zien.

Indexeren

Bij het indexeren slaat Google de inhoud van je website op in zijn zoekindex. De zoekindex is een verzameling van alle webpagina’s in de zoekresultaten. Na het crawlen en renderen, bepaalt Google waar je pagina terechtkomt in de zoekresultaten. Goede content en technische optimalisatie zijn essentieel om hoog te scoren. Seeders helpt je om zichtbaar te blijven in deze cruciale fase!

Ranken

De laatste stap in het proces is ranken, waarbij je een positie verwerft op een relevant zoekwoord in Google. Hoe hoger je rankt, hoe beter je zichtbaar bent voor potentiële bezoekers. Seeders helpt je deze hogere posities te bereiken door het toepassen van effectieve linkbuilding- en contentstrategieën.
Image

Hoe ziet de perfecte SEO-strategie eruit?

Het bepalen, opzetten en uitvoeren van een SEO-strategie die het best bij jouw bedrijf past, vergt kennis en tijd. Seeders kan in 5 maanden tijd een passende strategie opzetten en uitvoeren. Daarbij volgen we onderstaande stappen.

Doe onderzoek, wees realistisch en stel doelen

In de eerste maand van de samenwerking leggen we de basis voor een succesvolle SEO-strategie door grondig onderzoek te doen en realistische doelen te stellen. We zien vaak ambitieuze klanten die in Engelstalige markten willen scoren, maar zonder een groot budget is dat lastig. Daarom adviseren we een nulmeting, bijvoorbeeld in een minder concurrerende markt. Op basis van deze data wordt een jaarprognose opgesteld, inclusief traffic, zoekwoordposities en vertoningen. Zo creëer je haalbare doelen en zorg je ervoor dat je investering in zoekmachineoptimalisatie loont, zonder onaangename verrassingen!

Optimaliseer de techniek en laadsnelheid

In maand 1 en/of 2 richten we ons op de technische aspecten en laadsnelheid van je website. Dit is cruciaal voor een goede gebruikerservaring én een snellere indexering van nieuwe pagina’s. We stellen een maatwerkrapport op met concrete verbeterpunten voor je webdeveloper, inclusief prioritering op basis van de impact op zoekmachineoptimalisatie en capaciteit. Zo worden de belangrijkste punten als eerste aangepakt en leg je de basis voor betere vindbaarheid en tevreden bezoekers!
Lees meer over SEO-strategieën

Zoekwoordonderzoek en contentplanning

In maand 2 en 3 voeren we een volledig zoekwoordonderzoek uit en stellen we een contentplanning op. Daarbij kijken we niet alleen naar zoekvolumes en concurrentiegraad, maar ook naar wat voor jouw bedrijf écht belangrijk is. Door kansen te identificeren, wordt de content gericht geoptimaliseerd. Daarbij houden we ook rekening met jouw omzetdoelen en andere relevante factoren, zoals voorraadaanbod. Zo wordt de SEO-strategie volledig afgestemd op zowel zoekmachinekansen als jouw bedrijfswensen.

Controleer de sitestructuur en het zoekwoordgebruik

De sitestructuur bekijken we in maand 3, waarbij de hiërarchie en het gebruik van zoekwoorden onder de loep worden genomen. De hoofdnavigatie en footer worden geoptimaliseerd en er wordt gekeken naar interne links vanaf blogs en landingspagina’s. Pagina's die belangrijk zijn voor SEO moeten prominent aanwezig zijn in de navigatiestructuur, terwijl categorieën met veel zoekvolume ondiep in de hiërarchie geplaatst worden. Zo creëer je een duidelijke structuur die zowel voor de gebruiker als voor zoekmachines goed werkt, wat zorgt voor betere vindbaarheid en een sterkere SEO-strategie.

Schrijf voor de bezoeker en niet voor de zoekmachine

In maand 3 tot 5 wordt er gefocust op het schrijven van content die de bezoeker écht helpt, niet alleen om zoekmachines tevreden te stellen. Google wordt steeds slimmer en met updates zoals E-E-A-T (Experience, Expertise, Authoritativeness, Trustworthiness) geeft het voorrang aan waardevolle, relevante content. Door te schrijven naar de intentie van de gebruiker, creëer je niet alleen betere ervaringen, maar verbeter je ook je SEO-resultaten. Probeer trucjes te vermijden, want die worden tegenwoordig volledig genegeerd door Google. Seeders helpt je content te optimaliseren voor zowel bezoekers als zoekmachines!

Publiceer pagina's voor SEO/UX, en...

In maand 3 tot 5 publiceren we pagina’s die zowel voor zoekmachineoptimalisatie als voor de gebruikerservaring (UX) zijn geoptimaliseerd. Het is belangrijk dat SEO en UX hand in hand gaan, want een gebruiksvriendelijke website wordt ook door Google beter gewaardeerd. Zodra de pagina’s zijn gepubliceerd volgens de juiste URL-structuur, kan het team starten met kwalitatieve linkbuilding om de autoriteit van de site te versterken. Zo zorgen we voor een optimale balans tussen vindbaarheid en gebruiksgemak, waardoor jouw website zowel in de zoekresultaten als bij bezoekers scoort!
Image

SEO bij Seeders of zelf doen?

Als je voldoende tijd en kennis hebt om de juiste data-analyses uit te voeren en je de markt goed kent, kan je het zelf aanpakken. Maar zoekmachineoptimalisatie is maatwerk en neemt veel tijd in beslag, daarom is SEO uitbesteden vaak de beste optie.

Waarom wel door Seeders laten doen?

  • Een gebrek aan kennis. Het juist interpreteren van data is cruciaal voor een kwalitatieve SEO-strategie.
  • Het leertraject duurt lang. SEO leren kan, maar het vergt wel de nodige tijd.
  • Je hebt geen netwerk voor linkbuilding. Het op zoek gaan naar links kan zeer tijdrovend zijn. Seeders heeft een netwerk van meer dan 10.000 kwalitatieve internationale websites met traffic. Op deze websites kunnen wij een backlink plaatsen.

Waarom zelf jouw SEO doen?

  1. Je hebt zelf genoeg capaciteit, zowel op het gebied van tijd als kennis van zoekmachineoptimalisatie
  2. Een SEO-specialist heeft niet dezelfde hoeveelheid kennis van jouw product/dienst.
Lees meer over SEO uitbesteden

Welk type zoekmachineoptimalisatie is het beste voor mij?

Type SEO

Kosten

Rendement

Programmatic SEO

++++

++++

Internationale SEO

+++

+++

Lokale SEO

++

++

Webshop SEO

+++

+++

B2b SEO

++

+

Programmatic SEO

Programmatic SEO bij Seeders is dé oplossing voor websites die in bulk pagina's willen creëren op basis van data, met als doel om organisch verkeer op zeer grote schaal aan te trekken. Dit is ideaal voor webshops met veel potentieel in zoekmachineoptimalisatie, zoals ontbrekende categorieën, en voor sectoren waarvoor een sterke blogstrategie vereist is. Ook in landen met een hoge concurrentiegraad, zoals de UK of de VS, biedt programmatic SEO een groot voordeel. Seeders helpt je om op grote schaal SEO-resultaten te behalen, zonder dat je iedere pagina handmatig hoeft te optimaliseren!

Internationale SEO

Internationale SEO richt zich op het optimaliseren van je website voor landen zoals Duitsland, Nederland, Frankrijk en het Verenigd Koninkrijk. Elke markt heeft zijn eigen concurrentieniveau, vaak afhankelijk van de populatie, met de Engelse taal als meest concurrerende. Voor internationale SEO zijn factoren zoals Hreflang en Google’s E-E-A-T belangrijker dan bij nationale zoekmachineoptimalisatie. Het is dé strategie voor bedrijven die hun grenzen willen verleggen en zich willen onderscheiden in markten buiten België!

Lokale SEO

Lokale SEO gaat om het optimaliseren van je online zichtbaarheid voor specifieke plaatsnamen en via Google Mijn Bedrijf (GMB). Het is ideaal voor bedrijven die lokaal willen scoren, omdat de concurrentie vaak lager is dan bij bredere/organische zoektermen. Maar zomaar overal hoog ranken is niet meer vanzelfsprekend, wij kunnen je helpen om gericht lokale resultaten te behalen.

Webshop SEO

Webshop SEO begint met een sterke focus op technische optimalisatie. Webshops hebben vaak een enorme hoeveelheid pagina’s, waardoor een goede technische basis cruciaal is voor succesvolle zoekmachineoptimalisatie. Denk daarbij aan laadsnelheid, interne links en sitestructuur. Zodra de techniek op orde is, kan er verder worden geoptimaliseerd voor content en zoekwoorden. Seeders helpt je webshop beter zichtbaar te maken in zoekmachines, zodat je organisch verkeer en verkopen een flinke boost krijgen!

B2B SEO

B2B SEO draait om het benutten van kansen in nichemarkten met vaak lage zoekvolumes, maar ook lage concurrentie. Het vraagt om een gerichte aanpak, waarbij elk zoekwoord zorgvuldig wordt gekozen om relevante leads aan te trekken. Seeders helpt je om de juiste content en zoekwoorden te benutten, zodat je bedrijf zichtbaar is voor andere bedrijven die specifiek naar jouw diensten of producten zoeken. 
Image

Klaar om van start te gaan met SEO?

Vraag een gratis SEO-scan aan

FAQ over zoekmachineoptimalisatie

Laten we beginnen met een gratis SEO-quickscan

We zijn er helemaal klaar voor om je te helpen met de groei van je bedrijf. Laten we beginnen met een gratis quickscan van je website, zodat we kunnen ontdekken op welk gebeid we het meeste winst kunnen behalen! Geen fan van ons verhaal en/of advies? Geen probleem, ons advies is volledig kosteloos. Dus laten we aan de slag gaan!

    Voornaam

    Achternaam

    Email

    Telefoonnummer

    Website

    In welke markt wil je groeien?

    Verder nog iets toe te voegen?



      Voornaam

      Achternaam

      Email

      Telefoonnummer

      Website

      In welke markt wil je groeien?

      Verder nog iets toe te voegen?