Wat is zoekwoordenonderzoek?
Waarom zoekwoordenonderzoek en clustering?
Voorkomen van duplicate content
Effectieve input voor een contentplanning
Een basislijn of referentiekader (nulmeting)
Waar let ik op tijdens een zoekwoordenonderzoek?
Zoekintentie
De intentie die de zoeker heeft bij een bepaalde zoekopdracht is belangrijk om mee te nemen in het onderzoek. De intentie van een zoekopdracht ligt op het vergaren van informatie voor aankoop, of het daadwerkelijk doen van een aankoop.
Een zoekwoord zoals ‘wat is zoekwoordenonderzoek’ is een informatief zoekwoord en niet direct. De zoeker maakt niet kenbaar dat het gelijk over wil gaan tot het kopen van een product of afnemen van een dienst. Alle zoekopdrachten welke één van de 5 W’s (wie, wat waar, wanneer en hoe) bevat, heeft een informatieve zoekintentie.
De zoekintentie van de zoeker ligt in lijn met de marketingfunnel waar de potentiële koper zich in begeeft. Een informatief zoekwoord betekent dat de zoeker zich in de oriënterende fase bevindt. Een zoekwoord gericht op koop houdt in dat de zoeker de informatie al tot zich genomen heeft en tot koop over wil gaan.
Het zoekwoord ‘SEO uitbesteden’ of ‘zoekwoordanalyse uitbesteden’ hebben beiden een koopintentie. De zoeker is op zoek naar een partij die (tegen betaling) een zoekwoordenonderzoek uitvoert. Dit is te herleiden door het woord ‘uitbesteden’. Verplaats jezelf vooral in de zoeker om de zoekintentie voor jezelf helder te krijgen.
Zoekrelevantie
Lengte van zoekwoorden
Long-tail zoekwoorden zijn zoekopdrachten met twee of meer woorden. Short-tail woorden zijn zoekopdracht die één woord bevatten. Als wooninrichting-bedrijf wil je uiteraard met het zoekwoord ‘wooninrichting’ (short-tail dus) bovenaan in Google staan. Als kleine MKB’er is dit vaak niet haalbaar.
Focus je als kleine partij daarom niet op de zogenoemde short-tail zoekwoorden. De concurrentie is vaak hevig en vaak boks je op tegen de grootste en landelijke partijen in de branche. Daarnaast hebben short-tail woorden als nadeel dat de zoekintentie niet volledig helder is. Een zoeker die de zoekopdracht ‘wooninrichting’ intikt kan op zoek zijn naar inspiratie voor wooninrichting, maar kan ook de intentie hebben om een bedrijf in de arm te nemen welke de wooninrichting voor de zoeker verzorgt.
De lengte van het zoekwoord heeft vaak ook raakvlak met de intentie van de zoekopdracht. Hoe langer de zoekopdracht, des te meer het iets over de intentie van het zoekwoord zegt.
Zoekvolume
Het zoekvolume geeft weer hoe vaak een bepaald zoekwoord maandelijks wordt opgezocht. Aan de hand van deze cijfers kun je bepalen of een zoekwoord wel of niet interessant voor jouw bedrijf is. Het is natuurlijk aantrekkelijk om altijd voor de zoekwoorden te gaan met het hoogste zoekvolume, je moet je alleen afvragen of dit slim is.
Wanneer het zoekvolume heel hoog is, is de concurrentie vaak ook groot. Hierdoor is het lastiger om hoog te ranken op dit zoekwoord. Dit neemt niet weg dat zoekwoorden met een hoog zoekvolume zeer interessant zijn. Dat gezegd hebbende, kan het dus aantrekkelijk zijn om ook te kijken naar de zoekwoorden met een wat lager zoek volume. Dit zijn vaker wat meer niche producten en diensten, maar ook long-tail zoekwoorden. Het is hierbij vaak makkelijker om hoog te scoren in Google en daardoor dus resultaat te boeken.
Zoekvolume is absoluut niet alles. Natuurlijk is een hoog zoekvolume op een relevant zoekwoord beter dan een lager zoekvolume. Staar je hier niet blind op en vraag je af of het zoekvolume echt wat betekent voor een onderneming. Stel: ik heb een onderneming in luxe bankstellen. Het maandelijkse volume van luxe bankstellen is ca. 1200 per maand. Dit zijn landelijke bezoekers die een aankoop willen doen. Welke websites/partijen ranken voor deze zoekopdracht?? Dat is het probleem. SEO is niet van gisteren.
Synoniemen
Concurrentie
De lengte van het zoekwoord en het zoekvolume staan in lijn met de concurrentie. Hoe korter de zoekopdracht, des te meer zoekvolume het heeft. Alleen gaan deze zoekwoorden vaak gepaard met veel concurrentie. Veel websites willen met dat zoekwoord hoog komen te staan in Google. Bij het bepalen van de juiste set aan keywords, neem je de concurrentie in content en autoriteit onder de loep. In de praktijk zien we vaak dat short-tail zoekwoorden in autoriteit en content (o.a. tekst op pagina) het zeer goed doen. Ga dus voor jezelf na of je de concurrentie hierin kan verslaan. Budget in tijd en geld zijn daarbij cruciaal.
Als je besloten hebt om de concurrentiestrijd aan te gaan, is gedegen concurrentieonderzoek belangrijk. Met gedegen concurrentieonderzoek doelen we op een specifiek onderzoek waarbij de koppenstructuur en de inhoud van de koppen v/d concurrent achterhaald worden. Stel: je hebt 5 concurrenten op een bepaalde zoekopdracht. 3 van de 5 concurrenten spreken over een bepaald subonderwerp binnen een hoofdonderwerp. Je weet dan als content schrijver dat Google deze content beloont en dat jouw eigen tekst hier onder andere over moet gaan. Je moet altijd proberen om unieke en relevante content aan te bieden die passend is bij de zoekopdracht waar jij je als website op focust!
Welke tools zet ik voor zoekwoordenonderzoek in?
Google Search Console
Google Search Console is een tool die je ook kunt gebruiken voor zoekwoordenonderzoek. Google Search Console dien je evenals de zoekwoordplanner te koppelen aan je website. Het nadeel van Google Search Console is, is dat het data uit het verleden niet ophaalt. Dat houdt dus in dat Google Search Console niet geschikt is om te gebruiken bij nieuwe websites die hoog willen scoren in Google.
Google Search Console raden we vooral aan bij bestaande websites die al geruime tijd draaiende zijn. Op basis van de data die Google Search Console geeft kun je je contentstrategie of linkbuilding strategie verfijnen en verbeteren. Deze tool maakt het mogelijk om vergelijkingen in het succes van zoekopdrachten over bepaalde tijdsperiodes te maken. Denk hierbij het aantal vertoningen, kliks en CTR. Elders op de website wijden we geheel een artikel aan Google Search Console.
Neil Patel
Dit is een third-party tool die je tijdelijk gratis kunt gebruiken. Wil je zoekwoordenonderzoek niet uitbesteden, of er niet te veel geld aan besteden? Dan is dit een prima tool! Nadat je een zoekwoord hebt ingevuld, geeft het je automatisch zoekwoord-suggesties weer. De tool biedt ook inzicht in de SD, ofwel de Search Difficulty. Dit is een kengetal dat inzicht geeft in de concurrentie. Hoe hoger dit getal, des te meer concurrentie.
Ahrefs
Moz
Moz gebruik je niet bij het vinden van de juiste keywords, maar om de concurrentie op een zoekwoord onder de loep te nemen. De voorgaande tools geven allemaal met een score weer wat de verwachte concurrentie is. Dit is een kengetal van 0 t/m 100. Ahrefs maakt, zoals gezegd, gebruik van de KD en Neilpatel van de SD.
Binnen Seeders kijken we met de concurrentie vooral naar de content en autoriteit van een website, ofwel de gedane linkbuilding in het verleden. Daarbij kijken we op pagina specifiek niveau naar de DA, PA en het aantal inkomende domeinen op paginaniveau van de concurrent en het domein waarvoor we de SEO-scan uitvoeren.
Welke zoekwoorden-tooling moet ik gebruiken?
Om zoekwoordanalyse te doen is er keuze uit veel tools. Voor beginnende ondernemingen die mondjesmaat iets met SEO willen doen adviseren we om gebruik te maken van een gratis third-party tool zoals Ubersuggest. Daarnaast is het raadzaam om bestaande data vanuit Google Search Console te gebruiken, mits het systeem aan de website gekoppeld is.
Voor bedrijven en websites die serieus willen inzetten op SEO, adviseren we om je te abonneren op een betaalde third-party tooling zoals Ahrefs. Ahrefs biedt buiten de zoekwoordtooling ook andere functies ten behoeve van SEO. Hierdoor ben je in staat om complete backlinkprofiel analyses te doen. Veel third-party tools geven daarnaast ook op precies hetzelfde zoekwoord diverse zoekvolumes aan. Dit tast de betrouwbaarheid aan. Uit ervaring zien we dat Ahrefs wat voorzichtiger is met zoekwoordvolume-schattingen. De schattingen zijn vaak lager dan andere third-party tools. Ook naast deze third-party tooling raden we aan om data vanuit Google Search Console te gebruiken.
Hoe voer ik zoekwoordenanalyse uit?
1. Maak een keuze uit een van de tools
2. Tik een zoekwoord in de Keywords Explorer
3. Ga op zoek naar gerelateerde termen
De tools die je gebruikt voor zoekwoordenonderzoek worden steeds slimmer en slimmer. Je hoeft niet zelf op zoek te gaan naar gerelateerde woorden. In Ahrefs, en ook andere tools, is het een optie om gerelateerde zoekwoorden weer te geven. In Ahrefs valt dit onder de noemer ‘Keyword Ideas’.
Kijk naar deze woorden en selecteer woorden die relevant zijn voor jouw business en de webpagina die je wil maken. In ons geval zien we daar heel veel extra (circa 20 pagina’s met elke pagina 50 zoekwoorden) opties. Dat zie je terug in de afbeelding hieronder. Je komt ook veel irrelevante zoekwoorden tegen. Let hier goed op!
Het is dus belangrijk om relevante zoekwoorden te selecteren. Daarbij letten we op de punten die we hiervoor uitgebreid besproken hebben, namelijk de zoekintentie, synoniemen, lengte van zoekwoorden en zoekvolume. Ga dus alle pagina’s langs om geen enkel relevant zoekwoord uit het oog te verliezen.
5. Maak een zoekwoordclustering
Bij de clustering van de zoekwoorden is het belangrijk om na te gaan of je met een webpagina een overzichtelijke structuur in het gebruik van koppen kunt creëren. Daarnaast ga je na of de zoekwoorden in intentie met elkaar in lijn liggen. Zoekwoorden zoals ‘bank kopen’ en ‘stoel kopen’ liggen niet met elkaar in lijn. De zoeker is op zoek naar een bank, of een stoel, maar niet beiden. Creëer dus voor beide onderwerpen een aparte pagina. ‘Zoekwoordonderzoek’, ‘wat is zoekwoordonderzoek’ en ‘tools zoekwoordonderzoek’ hebben wel verband met elkaar. De zoekwoorden hebben allen een informatief karakter.
Nadat je de zoekwoorden, met zoekvolume, geclusterd hebt kun je een structuur van de website en/of tekst maken!
Is een zoekwoordanalyse voor elk type website hetzelfde?
Nee, dat is het niet. Buiten het feit dat elke website zich op andere productgroepen (zoekwoorden) richt, zijn er enorme verschillen. Je voert voor elk type website, dus groot of klein, bestaand of nieuw, e-commerce of b2b-website zoekwoordonderzoek uit. De voornaamste reden dat het proces verschilt, heeft te maken met de huidige organische zoekposities binnen Google.
Stel: jij hebt al 10 jaar een website, maar nog nooit bewust aandacht besteed aan SEO. Je kan puur vanuit gebruikersbehoefte veel teksten over bepaalde onderwerpen hebben gepubliceerd. Doordat je volledig bent geweest in de informatievoorziening, kan je daadwerkelijk (goede) rankings (score op een zoekwoord) hebben behaald. Deze opgebouwde rankings zijn belangrijk om mee te nemen in een uit te voeren zoekwoordanalyse. Het is zonde om de gedane moeite en opgebouwde relevante rankings in het verleden zo maar weg te gooien.