Home » Kennisbank » Interne links

Interne links

July 5, 2023
Interne links zijn hyperlinks die één pagina van een website verbinden met een andere pagina op dezelfde website. Ze zijn cruciaal voor SEO, omdat ze zoekmachines helpen de structuur van je site te begrijpen en gebruikers een betere navigatie-ervaring bieden. In deze blog bespreken we wat interne links zijn, verschillende vormen van interne linkstructuur en handige tips en tricks om je interne linkstructuur te verbeteren.

Wat is een interne link?

Interne links zijn verwijzingen van de ene pagina naar de andere pagina binnen je website. Het gaat dus niet om een verwijzing naar een externe website, ofwel een backlink. Interne links zijn met name belangrijk in SEO. Interne links zorgen er namelijk voor dat de bezoeker van de webpagina voor een (uitgebreider) antwoord terecht kan op een andere pagina binnen je website. Het bevordert dus gebruiksgemak – het aspect wat bij Google hoog in het vaandel staat.

Waarom zijn interne links belangrijk?

Er zijn verschillende redenen om interne links te gebruiken. De reden waarom websites interne links gebruiken zijn:

  • Het verbeteren van de gebruiksvriendelijkheid van de website. Je informeert de zoeker namelijk met andere relevante informatie op een andere pagina;
  • Het structureren van de waardeverdeling van de pagina. Een pagina die zich dicht bij de hoofdpagina bevindt, wordt sneller geïndexeerd door Google;
  • Het mogelijk verlagen van de bouncepercentage. De informatie waar de zoeker naar op zoek is kan zich verschuilen achter de pagina van de interne link.

De vormen van interne links

Er zijn veel verschillende manieren om naar een andere pagina binnen je website te verwijzen. Hieronder zetten we alle vormen uit:

  • Navigatiemenu in header
  • Footer
  • Broodkruimelpad
  • Links in lopende tekst

Navigatiemenu in header

Over het algemeen beschikt elke website over een navigatiemenu in de header van de website. Dit is tevens een verwachting die veel bezoekers hebben van een website. Het maakt niet uit of je website nou groot of klein is. In het navigatiemenu van de header zet je als bedrijf de belangrijkste productcategorieën of diensten die je levert. Ook tevens de productcategorieën waarmee je hoger in Google wil scoren. Een dienst, welke vermeld is in het ‘header menu’ van je website, geldt als interne link. Door op de dienst of  product categorie te klikken, word je verwezen naar een andere gedeelte van de website.
Image

Footer

De footer bevindt zich aan de onderkant van je website. De footer komt op elke pagina van de website terug. In de afbeelding hieronder zie je onder het kopje ‘Informatie’ meerdere interne links naar de subpagina’s van de website. 

Veel websites gebruiken de footer om NAW-gegevens te vermelden van de vestigingen. Ook wordt de footer gebruikt om linkwaarde door te geven aan belangrijke pagina’s binnen de website.

Image

Broodkruimelpad

Het implementeren van een broodkruimelpad is ook een methode om je interne linkstructuur vorm te geven. Een broodkruimelpad bevordert het gebruiksgemak op de website flink.  Stel. Je ziet een leuk jurkje op een categoriepagina waar vele jurkjes staan weergegeven. Je klikt door naar de productpagina waar dat ene leuke jurkje staat. De prijs bevalt je niet. Je kan dan met het broodkruimelpad terug naar de categorie pagina waar alle jurkjes vermeld staan.
Image

De meeste websites gebruiken WordPress als content management systeem. In veel thema’s van WordPress is het broodkruimelpad al automatisch ingesteld. Daarnaast zijn er ook plugins die een broodkruimelpad op je website implementeren. Dit zijn:

  • Yoast SEO
  • BreadCrumb
  • Catch Breadcrumb
  • Rank Math

Interne link in lopende tekst

Stel. Je bent een blog aan het schrijven over zoekmachine-optimalisatie. Eén van de pijlers binnen SEO is linkbuilding. In de lopende tekst over zoekmachine optimalisatie kan je een link naar de linkbuilding-pagina toevoegen. 

Bij een interne link in de lopende tekst is het van belang dat de pagina waar je naar verwijst relevant is aan de pagina waarop je de interne link plaatst. De anchor tekst moet daarnaast herkenbaar zijn voor de lezer. Over-optimalisatie is ook een aspect waar je waakzaam voor moet zijn. Hier komen we later op terug. In het voorbeeld hieronder zie je het gebruik van een anchor tekst.

Image

Tips en tricks voor het verbeteren van je interne links op je website

  • Voeg vanaf de hoofdpagina naar de belangrijkste diensten pagina’s en categoriepagina’s interne links toe. Des te minder de zoeker moet klikken, des te beter het is!;
  • Voorkom over-optimalisatie van interne links op de pagina. Voeg dus niet talloze en irrelevante interne links toe. Een interne link moet de bezoekerservaring op de webpagina verbeteren!;
  • Hou de interne linkstructuur ondiep. Dit wil zeggen dat de pagina’s vanaf de homepagina binnen enkele klikken te bereiken moet zijn!;
  • Maak de de anchor tekst herkenbaar voor de lezer;
  • Zorg ervoor dat de anchor tekst een zoekwoord is waar men naar op zoek is! Zo geef je in wezen aan dat de pagina waar je naar linkt over dat zoekwoord gaat.
  • Gebruik unieke interne links op één pagina/bericht. Verwijs dus niet op één pagina naar twee dezelfde pagina’s.
SEO Specialist
Tiemen de Jonge is een ervaren SEO-specialist bij Seeders Zwolle. Met oog voor detail en een passie voor het optimaliseren van online aanwezigheid, helpt Tiemen klanten om hun zoekmachine rankings te verbeteren en organisch verkeer naar hun websites te leiden. Met jarenlange ervaring in de digitale marketingindustrie, is Tiemen toegewijd om op de hoogte te blijven van de nieuwste SEO-trends en technieken om uitstekende resultaten te leveren voor de klanten van Seeders.
Image