Home » Kennisbank » Google pagespeed

Google pagespeed

January 3, 2023
Wat is paginasnelheid?De pagina-laadsnelheid (ook wel PageSpeed genoemd) is de tijd die nodig is om een bepaalde webpagina te laden. De pagina-laadsnelheid is een belangrijk onderdeel van de gebruikerservaring (User Experience of UI in het kort) op een website. Het is belangrijk om een goede pagina-laadsnelheid te hebben om ervoor te zorgen dat bezoekers snel en gemakkelijk informatie kunnen vinden

Wat is paginasnelheid?

De pagina-laadsnelheid (ook wel PageSpeed genoemd) is de tijd die nodig is om een bepaalde webpagina te laden. De pagina-laadsnelheid is een belangrijk onderdeel van de gebruikerservaring (User Experience of UI in het kort) op een website. Het is belangrijk om een goede pagina-laadsnelheid te hebben om ervoor te zorgen dat bezoekers snel en gemakkelijk informatie kunnen vinden op een website.

Waarom is paginasnelheid relevant?

Met de opkomst van het wereldwijde web in de jaren negentig begonnen mensen steeds meer tijd te besteden aan het surfen op het internet en werd de snelheid van websites steeds belangrijker. In 2010 introduceerde Google PageSpeed, een tool die website-eigenaren helpt om hun websites sneller te maken, wat aantoont hoe belangrijk paginasnelheid is geworden voor Google en andere zoekmachines. Sindsdien is paginasnelheid blijven groeien als een belangrijke factor voor de prestaties van websites.

Paginasnelheid is een belangrijke factor voor de gebruiksvriendelijkheid en prestaties van een website. Hoe sneller een website laadt, hoe beter de gebruikerservaring en hoe hoger de website kan scoren in zoekmachines. Daarnaast heeft de laadsnelheid van een website ook een directe invloed op de conversies van een website.

Als een website te langzaam is, zullen bezoekers de website verlaten voordat de pagina volledig is geladen. Dit kan leiden tot een lagere conversie, minder verkeer en een lagere positie binnen de zoekmachine-ranglijst.

Hoe meet je paginasnelheid?

Er zijn verschillende tools die je kunt gebruiken om je pagina-laadsnelheid te meten. De meest populaire tools zijn Google PageSpeed Insights, Pingdom Tools en GTmetrix. Deze tools bieden een gedetailleerde analyse van de prestaties van je website, waaronder de laadsnelheid, caching, compressie en andere technische factoren die de prestaties kunnen beïnvloeden. Aangezien Google PageSpeed Insights gratis is en toegankelijk voor iedereen, zal deze tool als voorbeeld dienen.

Google PageSpeed Insights meet verschillende aspecten om de prestaties van een website te beoordelen. Dit omvat onder andere:

  • Laadtijd: dit is de tijd die het duurt om de pagina volledig te laden, inclusief alle afbeeldingen, scripts en stijlbladen.
  • Mobiele geschiktheid: deze metriek geeft aan of de website op een mobiel apparaat goed werkt en of er geen fouten zijn in de weergave op kleine schermen.
  • HTML- en CSS-bestanden: deze metriek controleert of de HTML- en CSS-bestanden van de website op de juiste manier zijn georganiseerd en gecomprimeerd om de laadtijd te verkorten.
  • Afbeeldingen en media: deze metriek kijkt of afbeeldingen en andere media op de website op de juiste manier zijn gecomprimeerd en geoptimaliseerd voor snellere laadtijden.
  • JavaScript-bestanden: deze metriek controleert of JavaScript-bestanden op de website op de juiste manier zijn georganiseerd en gecomprimeerd om de laadtijd te verkorten.

Deze aspecten worden gebruikt om de totale score van de website te bepalen die aangeeft hoe snel en efficiënt de website laadt en functioneert. Een hogere score betekent dat de website snel en efficiënt laadt, terwijl een lagere score aangeeft dat er verbeterpunten zijn op het gebied van prestaties en gebruiksgemak.

De aspecten worden beoordeeld ten opzichte van meerdere metrieken van Google. De belangrijkste metrieken worden door Google beschreven als de Core Web Vitals. Deze zijn:

  • Largest Contentful Paint (LCP): meet de laadprestaties. Voor een goede gebruikerservaring moet LCP plaatsvinden binnen 2,5 seconden vanaf het moment dat de pagina voor het eerst wordt geladen.
  • First Input Delay (FID): meet de interactiviteit. Voor een goede gebruikerservaring moeten pagina’s een FID van 100 milliseconden of minder hebben.
  • Cumulative Layout Shift (CLS): meet de visuele stabiliteit. Voor een goede gebruikerservaring moeten pagina’s een CLS van 0,1 of minder hebben.
Image

Naast de Core Web Vitals, zijn meerdere metrieken bij gekomen. Deze zijn:

  • First Contentfull Paint (FCP): meet de laadprestaties. In tegenstelling tot de LCP, meet de FCP wanneer het eerste content-element wordt geladen in plaats van de grootste. Voor een goede gebruikerservaring moet de FCP binnen 3 seconden plaatsvinden.
  • Interaction to Next Paint (INP): is een experimentele metriek die het reactievermogen beoordeelt. Voor een goede gebruikerservaring moet de INP onder de 300 milliseconden zijn.
  • Time to First Byte (TTFB): is nog een experimentele metriek voor het meten van de verbindingstijd en de reactiesnelheid van de webserver. Voor een optimale gebruikerservaring moet de TTFB binnen 800 milliseconden plaatsvinden.

Momenteel wordt de FCP gebruikt om samen met de LCP de laadsnelheid te meten. De INP en TTFB metrieken zijn momenteel nog experimenteel, maar zullen in de toekomst hoogstwaarschijnlijk even relevant worden.

Hoe kan je pagespeed testen in google?

  1. Ga naar de PageSpeed Insights-website van Google. 
  2. Voer de URL van de pagina in die je wil testen. 
  3. Klik op de knop ‘Analyseren’. 
  4. De tool zal nu de pagina analyseren en een overzicht laten zien van de resultaten.
Image

De resultaten die worden weergegeven zijn gebaseerd op de prestaties over de afgelopen maand, via verschillende apparaten en netwerkverbindingen. Vervolgens wordt de prestatie gemeten op basis van een percentielscore.

Deze score plaatst de desbetreffende website (in dit geval seeders.nl) in de 75e percentiel. Dit betekent dat van alle websites, 25% beter presteert dan Seeders, en 75% presteert slechter. Indien aspecten zoals interactiviteit niet aanwezig zijn op de website, wordt dit als Niet Van Toepassing (n.v.t.) aangegeven.

Wat belangrijk is om te weten is dat de Google Speed Update alleen een klein percentage van websites negatief beïnvloed in de ranglijsten. Dit zijn voornamelijk de slechtst presterende websites. Echter, kunnen zelfs deze websites hoog in de ranglijsten komen te staan door een hoge kwaliteit in content. Dus alhoewel de prestaties van een website belangrijk zijn, is de ervaring van de eindgebruiker het allerbelangrijkst. 

Hoe verbeter je de paginasnelheid?

Er zijn verschillende manieren om de paginasnelheid van een website te verbeteren, van het optimaliseren van afbeeldingen, naar het verminderen van CSS- en JavaScript-bestanden, en het gebruik van browser-caching. Tools zoals Google PageSpeed kunnen website-eigenaren helpen bij het analyseren van hun website en het geven van aanbevelingen om de snelheid te verbeteren.

Onze 7 tips voor het optimaliseren van de paginasnelheid

  1. Gebruik een snelle hostingprovider: kies een hostingprovider die een goede uptime en snelle servers biedt. Dit zorgt ervoor dat je website sneller laadt. 
  2. Gebruik een goede caching-plugin: installeer een caching-plugin op je website om de laadtijd te verkorten. Caching-plugins verminderen de hoeveelheid data die je server moet verwerken, waardoor je website sneller laadt. 
  3. Optimaliseer je afbeeldingen: zorg ervoor dat je afbeeldingen zo klein mogelijk zijn, zodat ze sneller kunnen worden geladen. Gebruik ook compressietools om de bestandsgrootte te verkleinen. 
  4. Gebruik een content delivery network (CDN): een content delivery network is een netwerk van servers dat je website-inhoud over verschillende locaties verdeeld. Dit maakt het makkelijker voor gebruikers om je website te laden, omdat de inhoud dichter bij hen staat. 
  5. Minimaliseer het aantal plug-ins: verminder het aantal plug-ins op je website. Hoe meer plug-ins je hebt, hoe langer het duurt voordat je website laadt. 
  6. Gebruik een snel thema: kies een thema dat is geoptimaliseerd voor snelheid. Het thema dat je kiest, moet ook goed worden onderhouden en bijgewerkt. 
  7. Gebruik een snelle server: kies een server die is geoptimaliseerd voor snelheid. Kies een server die voldoende geheugen en schijfruimte heeft om je website te hosten.

    Om de websitesnelheid te verbeteren zijn hier wat tips die een aanzienlijke impact kunnen hebben:

Als laatst is het belangrijk om de snelheid van je website maandelijks, of zelfs wekelijks, bij te houden. Dit is vooral het geval tijdens grootschalige werkzaamheden op de website. CSS- en JavaScript-bestanden, video’s, foto’s en plug-ins zijn de meest voorkomende redenen dat een website langzaam laadt. Om dit te voorkomen, is het belangrijk om veranderingen aan de website eerst te bespreken, vervolgens te implementeren, gevolgd door het meten van het effect op de website snelheid. Zo kan de gebruikerservaring verbeterd worden en scheelt dit veel werk achteraf.

SEO Specialist
Tiemen de Jonge is een ervaren SEO-specialist bij Seeders Zwolle. Met oog voor detail en een passie voor het optimaliseren van online aanwezigheid, helpt Tiemen klanten om hun zoekmachine rankings te verbeteren en organisch verkeer naar hun websites te leiden. Met jarenlange ervaring in de digitale marketingindustrie, is Tiemen toegewijd om op de hoogte te blijven van de nieuwste SEO-trends en technieken om uitstekende resultaten te leveren voor de klanten van Seeders.
Image