Home » Internationale SEO

Internationale SEO

November 27, 2023
Internationale SEO is een apart vakgebied waar naast gebruikelijke SEO ook cultuurverschillen en taalbarrières om de hoek komen kijken. De grootste verschillen heb je al tussen landen die aan elkaar grenzen. Het begrijpen van lokale verschillen in taal is de sleutel tot het vergroten van zichtbaarheid en het bereiken van nieuwe doelgroepen. We nemen je in dit artikel graag mee in de facetten die belangrijk zijn voor internationale SEO en hoe je zelf internationale SEO voor je bedrijf kan toepassen.

Waarom internationale SEO?

Internationale SEO is essentieel voor bedrijven en webshops omdat het de mogelijkheid biedt om nieuwe markten aan te boren. Dit klinkt heel mooi, maar de weg ernaartoe is anders dan de traditionele zoekmachine-optimalisatie die je gewend bent. Desalniettemin zijn de mogelijke verdiensten zeer groot voor bedrijven en webshops die de landsgrenzen over gaan.

Schaalbaarheid & verzadiging

Internationale SEO is cruciaal voor zakelijke groei en schaalbaarheid, vooral in verzadigde markten. In het geval dat jouw bedrijf in het thuisland organisch al veel top 3 plekken heeft bemachtigd, is een overstap naar een ander Westers land een logische stap. Het is mede-schaalbaar doordat diverse thirdparty tooling accurate gegevens hebben over het zoekgedrag van het betreffende land waar jij naartoe wil.

Lage investering & instapkosten

Internationale SEO biedt, in tegenstelling tot het opzetten van een fysieke vestiging in het buitenland, lage instap- en investeringskosten. Je bespaart dus bijvoorbeeld kosten van hypotheek of huur. In het geval dat je een webshop bent, hoef je ook niet te veel te investeren in het opleiden van buitenlands personeel of hiervoor personeelskosten te betalen. Je kan namelijk in België je buitenlandse website of webshop aansturen.

Wat zijn de belangrijkste facetten binnen jouw internationale SEO-strategie?

SEO over de landsgrenzen omvat diverse facetten die voor Belgische SEO niet uitmaken. Van taal- en lokalisatie-optimalisatie tot technische SEO en internationale contentstrategieën, het moet allemaal terug te vinden zijn op je internationale website of webshop. We nemen je graag mee in deze facetten en geven je tips en voorbeelden hoe je deze zaken voor jouw website of webshop kan toepassen.
Image

Wijze van betalen

De betalingsvoorkeuren variëren sterk van land tot land. Bij ons is Bancontact vaak het go-to online betalingsmiddel, terwijl in Duitsland PayPal veel populairder is. Als webshopeigenaar dien je hier uiteraard op in te spelen, anders zal je weinig vertrouwen opwekken. Inventariseer dus in de online betalingsgewoonten van het land waar je je internationale SEO wil drijven. Mollie deed onderzoek naar het betaalgedrag tussen diverse omringende landen van Nederland. De uitkomst vind je in de afbeelding hiernaast.
Image

Impressum

Een impressum voor een webshop is van essentieel belang. Niet alleen vanwege het feit dat het transparantie aan de bezoeker biedt, maar ook omdat het verplicht is. Dit is het geval voor een land zoals Duitsland. Elke website moet daar in bezit zijn van een impressum. Op internet zijn genoeg templates te vinden waarbij een impressum makkelijk in te stellen is. Dit document dient verder als pagina geüpload te worden.

Valutaverschil

Bij het lanceren van een internationale webshop is het cruciaal om rekening te houden met valutaverschillen. Gelukkig bieden veel webshop-software eenvoudige valutawissel opties voor producten. Diverse onderzoeken wijzen uit dat een ‘’vreemde’’ valutakoers afschrikt. Het is dus essentieel om de gebruikelijke valuta van een bepaald land te hanteren als je écht impact wil maken met internationale SEO.
Image

Top-level domain

We hebben onderzoek gedaan naar de voor- en nadelen van vijf landen binnen Europa van een lokale ccTLD (bijv. .be of .de) en gTLD (bijv. .org of .com). In het onderzoek hebben we gekeken naar diverse factoren zoals targeting, domein autoriteit, UX en conversie, architectuur en implementatie en onderhoud. Enkele belangrijke conclusies van het onderzoek vind je hieronder:
ccTLD-internationale SEO-strategie

  • Je hebt de resources om meerdere webproperty’s te ontwikkelen en te onderhouden.
  • Je wil merk aanwezigheid in elk doeland opbouwen.
  • Je hebt de middelen om gelokaliseerde inhoud voor elk doelland te ontwikkelen
gTLD-internationale SEO-strategie

  • Je beschikt niet over de middelen om ​​individuele websites op te bouwen en te onderhouden in nieuwe landen
  • Je product-/serviceaanbod verschilt niet veel per regio.
  • Je wil de kosten laag houden.
  • Je wil autoriteit op één domein houden.

Reviews

Elk land heeft zoals gezegd zijn eigen gebruiken, zo ook in de keuze voor een reviewtool. In België is kan je voor software reviews bijvoorbeeld terecht bij capterra.be, terwijl deze website een Duitser niet zo veel zal zeggen. Mocht je in internationale SEO duurzaam willen doen, is de keuze voor een reviewtool belangrijk. Ga daarom ook voor een reviewtool wat meerdere talen en landen ondersteunt. Denk daarbij aan TrustPilot.

Verzenden van goederen

Het verzenden van goederen loopt in België via pakketdiensten zoals Bpost of PostNL. In het buitenland heb je dezelfde aanbieders maar ook lokale aanbieders. Een goede inventarisatie maken over de aanbieders en vooral hoeveel pakketten je maandelijks denkt te versturen is een aanrader. Als je je buiten Europa wil vestigen met internationale SEO, dan is het ook goed om diverse wet- en regelgeving van het betreffende land te raadplegen.

Kwaliteitslabel

In België zijn er specifieke kwaliteitslabels voor webshops zoals Trusted Shops, die het vertrouwen van consumenten versterken. Op internationaal niveau variëren deze keurmerken. Zo heb je in Spanje de webshopkeurmerk Confianza Online. Een Duitser hecht dan weer meer waarde aan betrouwbaarheid dan andere doelgroepen. Zo bestaan er in Duitsland dan ook meerdere kwaliteitslabels. Denk hierbij aan ‘Datenschutz-Gütesiegel ips’. Dit kwaliteitslabel beoordeelt de beveiliging van data en gegevens.

Taal

In het kleine België heb je al veel verschillende accenten. De veelheid van accenten kan voor miscommunicatie zorgen. Als we dit op internationale SEO betrekken, zijn de verschillen vele malen groter. De meeste landen zijn namelijk groter dan België. Dit houdt in veel gevallen ook in dat er meerdere accenten in dat land zijn.

Zorg er altijd voor dat je content laat vertalen door een oorspronkelijke bewoner van het land, zodat je 100% zeker weet dat de juiste tone-of-voice wordt gebruikt. Daarnaast ben je er zeker van of de spelling en grammatica correct van uitstekend niveau zijn. Dit is beter voor de SEO, maar zeker ook voor de CRO. We geven je in ieder geval mee om de content niet te schrijven door een vertaalmachine of AI-bot.

Cultuur

Zoals hiervoor besproken is de tone-of-voice per land verschillend. Ditzelfde geldt voor de cultuur. In België is onze manier van communiceren eerder ingetogen, terwijl Nederlanders een vrij directe vorm van spreken hebben. Wees daarom zorgvuldig in hoe je doelgroep aangesproken wordt. Ga dus in gesprek met de native SEO-copywriter van het bepaalde land en geef deze persoon niet te veel restricties.

Praktische tips en tricks om te beginnen met internationale SEO

Zelf internationale SEO doen is mogelijk, mits je beschikt over de juiste tooling en kennis. Als in-house marketeer geven je graag tips en adviezen om laagdrempelig te beginnen met internationale SEO.

1. Doe markt- en concurrentieonderzoek

Doe allereerst onderzoek naar de gebruiken, cultuur en andere aspecten die je iets vertellen over de doelgroep. Hoe wil iemand het liefst aangesproken worden? Je kan hiervoor wellicht iets op bepaalde fora vinden.

Maar ga ook na andere webshops dit doen. Doe dus concurrentieonderzoek naar grotere spelers. Wat valt je op? Maken ze meer gebruik van keurmerken? Welke betalingswijzen zijn gebruikelijk? Beperk je hierbij niet tot een enkele concurrent, maar neem meerdere concurrenten onder de loep.

2. Begin met zoekwoordonderzoek & nulmeting

Zoals in België bepaal je het potentieel van SEO binnen het betreffende land met een zoekwoordonderzoek. Begin dus met een nulmeting. Je kan hiervoor direct kijken naar de zoekwoorden van internationale concurrenten, maar met behulp van diverse vertaalmachines zoals Deepl.com kan je het Vlaamse woord ook naar bijna elk gewenst woord in een andere taal vertalen. Van deze zoekwoorden kan je het zoekvolume en mogelijk gerelateerde zoekwoorden natrekken.
Image

3. Zet de techniek op orde!

Een webshop kan in de techniek gekopieerd worden naar een nieuw ccTLD. Mits je geen technische SEO toepast, kopieer je mogelijk dezelfde fouten naar de nieuwe website. Dit is zonde. Creëer daarom voor jezelf een win-win situatie en zet de zaken binnen technische SEO op orde. Denk hierbij aan:

Optimaliseren van afbeeldingen;
Vermijden van verkeerde statuscode links (3xx, 4xx en 5xx);
Het verbeteren van de laadsnelheid (Core Web Vitals).

4. Er is geen native speaker die Google Translate heet

Deepl.com of andere vertaalmachines zijn een zeer mooie toevoeging op het internet en voor ondersteuning van SEO-werkzaamheden. Het is echter geen vervanging van een native speaker. Een bezoeker vanuit een je target-land heeft direct door dat content door een vertaalmachine is geschreven. Neem dit dus niet klakkeloos over. Mocht je toch een beperkt budget of middelen hebben, is het zeer aan te raden om je content te checken door een native speaker. Doe je dit niet, dan breekt het meer af dan dat het oplevert.

5. Wees geduldig!

SEO heeft altijd tijd nodig, voordat het haar vruchten afwerpt. Ga na dat je op internationaal gebied waarschijnlijk meer content hebt, omdat de populatie groter is en daardoor de taal meer gesproken wordt. Mensen schrijven dus meer over het onderwerp. Indien je de keuze maakt voor een ccTLD begin je met weinig autoriteit, waardoor je alles opnieuw moet opbouwen. Zorg dat interne stakeholders hiervan op de hoogte zijn.

6. Vergaar kennis van additionele SEO-aspecten

De hreflang-tag, ccTLD of gTLD zijn belangrijke aspecten om te leren. Als jij als SEO-er zelf aan de slag gaat met internationale SEO, vergeet dan niet om goed op de hoogte te zijn van de stappen binnen een SEO-migratie.

7. Begin niet direct met linkbuilding

Internationale linkbuilding is anders dan linkbuilding in België. Het aanbod is zeer ruim, als je de goede contacten weet te vinden. De kwaliteit van dit aanbod verschilt echter enorm. Doe daarom altijd een goede linkprofielanalyse van het domein waarop je een backlink wil plaatsen. Elk land heeft ook een andere manier van linkbuilding, dus wees daar zeker ook van op de hoogte. In Duitsland is het algoritme bijvoorbeeld veel strenger dan in België en Nederland, en wordt er nog veel meer waarde gehecht aan de kwaliteit.

Checklist voor internationale SEO

Je hebt nu al heel wat leesvoer gehad, maar wil je niet onthouden van een checklist met het oog op internationale SEO. De volledige SEO-checklist is in het Engels, maar hieronder geven we je een beknopte samenvatting:

  • Marktonderzoek naar verschil doelgroep to.v. doelgroep thuisland; 
  • Analyse naar het zoekgedrag d.m.v. zoekwoordonderzoek & nulmeting;
  • Er is concurrentieanalyse gedaan naar diverse factoren (o.a. . keurmerken, valuta en betaalwijzen);
  • Er heeft een weloverwogen voor TLD (ccTLD of gTLD) plaatsgevonden;
  • Er wordt op juiste wijze gebruik gemaakt van hreflang-tag;
  • Content is native geschreven en juiste lokale zoekwoorden zijn gebruikt;
  • De techniek van de website is op orde, waardoor crawling bevorderd wordt en de laadsnelheid verbeterd is;

Onze opvatting over internationale SEO

Internationale SEO is wezenlijk iets anders dan SEO in het thuisland. Er komen meerdere aspecten om de hoek kijken. Kennis over het zoekgedrag, culturele verschillen en technische SEO-kennis kunnen het succes beïnvloeden. Dit bereik je niet zonder samen te werken met lokale mensen. Seeders heeft 12 vestigingen wereldwijd met native speakers en komt graag met je in contact
SEO Specialist
Tiemen de Jonge is een ervaren SEO-specialist bij Seeders Zwolle. Met oog voor detail en een passie voor het optimaliseren van online aanwezigheid, helpt Tiemen klanten om hun zoekmachine rankings te verbeteren en organisch verkeer naar hun websites te leiden. Met jarenlange ervaring in de digitale marketingindustrie, is Tiemen toegewijd om op de hoogte te blijven van de nieuwste SEO-trends en technieken om uitstekende resultaten te leveren voor de klanten van Seeders.
Image