Home » De toekomst van e-commerce: Google Organic Shopping

De toekomst van e-commerce: Google Organic Shopping

November 18, 2024
Zodra je de zoekresultaten bekijkt, zie je het direct: een productblok dat de aandacht trekt, zonder het bekende label ‘advertentie’. Producten die ooit exclusief in het ‘shopping’-gedeelte stonden, verschijnen nu in de gewone SERP. Met deze verschuiving – samen met de introductie van AI Overviews – lijkt Google een duidelijke boodschap te geven: de zoekgigant wil gebruikers direct laten vinden wat ze zoeken, zonder dat ze categoriepagina’s hoeven te doorzoeken. Is dit het begin van een tijdperk waarin categoriepagina’s op de achtergrond verdwijnen? Laten we de wereld van Google Organic Shopping induiken en ontdekken wat deze verandering echt betekent.
Image

Introductie: Wat is Google Organic Shopping?

Hoewel het lijkt dat Google Organic Shopping een relatief nieuwe functie is binnen de SERP, zijn de eerste vermeldingen van de organische productcarroussel al in 2019 gezien. Vanaf 2022 wordt er continu doorontwikkeld aan deze feature, waarbij ‘shopping’ en online bestellen steeds toegankelijker wordt gemaakt voor de bezoekers. Zo zien we vanaf september 2024 dat productresultaten worden geïntegreerd in de AI overviews.

Waar Google Shopping Ads betaalde advertenties zijn die op basis van biedingen vertoond worden, biedt Google Organic Shopping de mogelijkheid om producten zonder advertentiekosten te tonen in organische productblokken. Dit betekent dat e-commerce partijen kunnen profiteren van extra zichtbaarheid zonder er extra geld aan te besteden.

Recente opkomst van organic shopping & gevolgen voor CTR

Google is natuurlijk continu bezig met het optimaliseren van de zoekervaring in de zoekmachine, wat ervoor gezorgd heeft dat er steeds meer een nadruk komt op het (direct) aanbieden van producten in de SERP. De afgelopen periode zien we in e-commerceland dat Organic Shopping steeds meer naar voren komt. In een recente post van Johannes Beus (CEO van Sistrix) wordt geclaimd dat op 10% van de keywords de Organic Shopping-resultaten naar voren komen.

De toevoeging van Organic shopping in de SERP kan veel teweeg gaan brengen voor e-commerce in Google. De ‘normale’ zoekresultaten zakken namelijk flink naar beneden in de SERP, waardoor de CTR op deze resultaten flink zal dalen. Het aantal clicks op de normale organische zoekresultaten wordt zelfs gehalveerd.  Binnen een SERP zonder organic shopping verwacht je een CTR van 21% op de eerste positie. Echter, als Organic Shopping aanwezig is in de SERP, dan daalt dit naar 9,5% van de clicks.

Wat zegt Google over deze ‘free listings’?

Uiteraard heeft Google zelf ook een mening en uitleg over Organic Shopping, ofwel free listings:

"Een specifieke manier om je producten kosteloos te tonen, is met een free listing, die gedetailleerde informatie over je producten bevat voor je shoppers om te bekijken. Als je producten in aanmerking komen voor free listings, kunnen ze op verschillende plekken op Google verschijnen, zoals in zoekresultaten, afbeeldingen, Google Lens, YouTube, het Shopping-tabblad en het productmodule op het Bedrijfsprofiel."

Kortom, als je de website goed inricht en je producten in aanmerking komen, dan kun je ranken binnen de ‘free listings’ zonder daar dus kosten voor te maken.

Image

Hoe werkt Google Organic Shopping?

Om gebruik te maken van free listings, is het essentieel om een productfeed in Google Merchant Center in te laden. Deze feed bevat alle productinformatie en wordt gebruikt om gegevens direct met Google te delen. Door het continu bijhouden van deze productfeed worden productdetails, zoals prijs en voorraad, actueel gehouden en is het niet nodig om te wachten tot Google de site opnieuw crawlt. Hierdoor blijft de informatie die Google toont zo relevant mogelijk voor de zoekende klant.

Naast het Google Merchant Center speelt structured data een belangrijke rol om te verschijnen in Organic Shopping resultaten. Door gestructureerde gegevens op productpagina’s toe te voegen, zoals productnaam, prijs, beschikbaarheid, reviews en afbeeldingen, is het voor Google makkelijk te begrijpen en uit te lezen. 

Door zowel het Google Merchant Center als Structured data correct in te richten (en overeen te laten komen) begrijpt Google alle productinformatie perfect en maak je dus kans om getoond te worden in relevante Organic Shopping resultaten.

Structured data & schema.org

Structured data is een gestructureerde manier om informatie op een webpagina te presenteren, zodat zoekmachines zoals Google deze gegevens eenvoudig kunnen begrijpen en interpreteren zonder het uit de tekst/HTML te moeten onttrekken. Door middel van structured data kunnen producten nauwkeuriger en zichtbaarder worden weergegeven in zoekresultaten. Dit is essentieel voor e-commerce websites die willen opvallen in een competitieve markt.

Schema.org en de voordelen van structured data

Schema.org is een initiatief dat een verzameling van schema’s biedt voor gestructureerde data mark-up, waarmee o.a. informatie over producten, bedrijven en andere entiteiten kan worden weergegeven. 

Product mark-up is bijzonder relevant voor e-commerce, omdat het zoekmachines helpt om productinformatie te indexeren en categoriseren. Door gestructureerde data toe te voegen, kunnen productdetails zoals prijzen, beschrijvingen en beschikbaarheid direct worden bijgewerkt. Let daarbij goed op consistentie tussen de productfeed in Google Merchant Center, de website en de structured data op de website. Deze samenhang verhoogt niet alleen de betrouwbaarheid en nauwkeurigheid van de getoonde informatie, maar verbetert ook de gebruikerservaring en vergroot de kans op vertoningen en conversies vanuit Organic Shopping.

Optimale inrichting voor Google Organic Shopping

Voor een optimale zichtbaarheid van je producten in Google Organic Shopping zijn er een aantal kritieke aandachtspunten:

  • Validatie van product mark-up: Het is belangrijk dat alle structured data op productpagina’s volledig en correct ingevuld is. Gebruik de rich snippets testing tool en de Products Report in Google Search Console om te controleren of de mark-up juist is geïmplementeerd. 
  • Geoptimaliseerde producttitels en -beschrijvingen: Net als bij ‘normale SEO’ zijn relevante zoekwoorden en synoniemen in producttitels en -beschrijvingen essentieel om je producten hoger te laten ranken in zoekresultaten. Exact match producttitels werken erg goed in Organic Shopping. Bij ontbrekende of inconsistente producttitels of beschrijvingen loop je het risico dat Google je producten niet kan weergeven, zelfs als ze populair zijn in de markt. Naast producttitels en beschrijvingen spelen kwalitatieve productafbeeldingen een belangrijke rol in hoe je producten worden weergegeven en herkend door gebruikers.
  • Up-to-date Merchant Center gegevens: Houd je Google Merchant Center-account actueel en zorg dat alle productinformatie, zoals prijzen en voorraadstatus, nauwkeurig is en overeenkomt met de gegevens in je webshop. Zorg er ook voor dat je Merchant Center gekoppeld is aan externe verkoopplatforms en je Business Profile indien van toepassing.
  • Product reviews: Wanneer meerdere partijen hetzelfde product aanbieden, kunnen reviews een belangrijk onderscheidend element vormen in Google Organic Shopping. Retailers met meer positieve beoordelingen of een hogere gemiddelde score ranken vaak beter in de Organic Shopping-resultaten. Zorg er dus voor dat je voldoende en positieve reviews verzamelt, om ook daar de concurrentie te overtreffen.

De toekomst van Organic Shopping (in Europa)

Zoals vaak het geval is, loopt Google in de VS voor op Europa. In de Verenigde Staten experimenteert Google momenteel met het inrichten van zoekresultaten als categoriepagina’s voor specifieke e-commerce zoekopdrachten. Hierbij kunnen gebruikers direct in de zoekresultaten filters aan de zijkant gebruiken om hun zoekopdracht te verfijnen. Deze opzet, vergelijkbaar met de categoriepagina’s op e-commerce websites, stelt consumenten in staat om producten snel te vergelijken en gericht te filteren op variabelen zoals prijs, afmetingen en beoordelingen – zonder Google te verlaten.

Concurrentie met Marketplaces

Met de nieuwe categorie-opzet in de SERP gaat Google direct de concurrentie aan met grote online marketplaces zoals Amazon, Zalando en Etsy. Door zelf uitgebreide productoverzichten in de zoekresultaten te tonen, biedt Google gebruikers een alternatief voor de traditionele categoriepagina’s van e-commerce sites. Dit betekent dat bezoekers Google minder snel zullen verlaten, wat ervoor zorgt dat (Organic) Shopping binnen Google steeds belangrijker zal worden.

Google Search Console en Merchant Listings

Voor e-commerce bedrijven biedt Google Search Console nu extra inzichten door het ‘Merchant Listings’-filter. Dit maakt het mogelijk om prestaties van productvermeldingen nauwkeurig bij te houden: van het aantal vertoningen tot het aantal clicks. Vooral voor bedrijven die willen optimaliseren binnen Google’s productgrids en kennispanelen, is het monitoren van deze gegevens essentieel om de zichtbaarheid te verbeteren. De nieuwe filter biedt daarmee grote kansen voor e-commerce bedrijven die hun positie in deze nieuwe zoekopzet willen versterken.

Meerdere Organic Shopping resultaten in de SERP

De afgelopen tijd zien we steeds vaker dat er meerdere (en grotere) blokken met Organic shopping resultaten naar voren komen in de SERP. Hierdoor worden ‘normale’ resultaten nog verder naar beneden geduwd en omsingeld door deze blokken. Uiteindelijk zal organic shopping beter aansluiten bij de zoekintentie van de gebruiker.

Conclusie

Organic Shopping is here to stay en vanuit Google wordt hier (zichtbaar) flink op ingezet. We zien een forse daling in CTR op de ‘normale’ organische resultaten, en daarmee een stijging in de CTR op Organic Shopping.

Vooral in de e-commerce sector is het daarom belangrijk dat Google Merchant Center en Structured data correct en volledig zijn ingericht en daarnaast continu up-to-date gehouden worden. Door consistent te zijn met data en deze te optimaliseren (producttitels,  -beschrijvingen en afbeeldingen) kan Organic shopping geoptimaliseerd worden en worden jouw producten daar meer vertoond.

Team Lead SEO & Content
Guido Stoop is de Teamleider voor SEO & Content bij Seeders Zwolle. Met een sterke achtergrond in digitale marketing en een passie voor het helpen van bedrijven om online te groeien, leidt Guido een team van experts om effectieve strategieën te ontwikkelen voor het verbeteren van zoekmachine rankings en het creëren van boeiende inhoud. Met oog voor detail en een toewijding om resultaten te behalen, is Guido vastbesloten om klanten te helpen hun online marketing doelen te bereiken.
Image